Vuosi Koronaa

Tasan vuosi sitten lensimme Thaimaasta Suomeen. Aivan liian aikaisin suunnitellusta kesä vierailusta. Päätös lähteä tehtiin pari päivää ennen Finnairin viimeistä suoraa lentoa Krabilta Helsinkiin, saimme viimeiset vapaat paikat koneesta. Minä itkin melkein koko matkan Suomeen.

Tasan vuosi sitten lensimme Thaimaasta Suomeen. Aivan liian aikaisin suunnitellusta kesä vierailusta. Päätös lähteä tehtiin pari päivää ennen Finnairin viimeistä suoraa lentoa Krabilta Helsinkiin, saimme viimeiset vapaat paikat koneesta. Minä itkin melkein koko matkan Suomeen. Emme olleet valmistautuneet näin äkilliseen lähtöön mutta siinä vaiheessa kun suunnilleen jokainen lentoyhtiö ilmoitti lopettavansa lentoliikenteen päätös oli tehtävä. Tilanteessa jossa emme pääsisi Suomeen 24h sisällä ei ollut vaihtoehto.

Koronasta kuulin ensimmäistä kertaa muistaakseni joulu-tammikuun vaihteessa, siihen sen enempää huomiota antamatta. Helmikuussa tehdyn Balin matkan aikana huomasin kuinka autioita lentokentät olivat, Aasialaiset matkustajat puuttuivat täysin. Singaporen Changin kentällä koneenvaihdon yhteydessä oli aavemainen fiilis kun koneesta poistuessa ensimmäinen vastaantuleva ihminen oli passintarkastuksessa rajaviranomainen. Yleensä kentällä on vuorokaudenajasta riippumatta hulina.

Suomeen päästyämme teimme kahden viikon kotikaranteenin. Onneksi ruoka tilauksien tekeminen on tehty helpoksi. Käytimme Keskon K-ruoka palvelua ja tietenkin Wolttia. Muuten karanteeni vierähti kävelylenkkien, suoratoistopalveluiden ja kirjojen merkeissä. Oli oikeasti todella rentouttavaa vain olla. Minä joka olin vuosia nukkunut noin 5-6h yössä vetelin yhtäkkiä yli 10h yöunia, taivaallista! Karenteenin jälkeen kevät ja alkukesä vierähti perheen kanssa mökkeileiden. Ystäviä näimme harvakseltaan ja pienissä ryhmissä.

Haaveissa keväällä päästä heinäkuussa takaisin Ao Nangin kotiin, se jäi todellakin haaveeksi. Thaimaalla oli ja on edelleen yksi maailman tiukimmista maahanpääsy prosesseista. Meillä viisumit ja muut maahanpääsyyn oikeuttavat dokumentit oli kunnossa mutta päätimme kuitenkin odottaa suurlähetystön vinkistä kaupallisten lentojen alkamista. Ennen sitä vain Thai Airways lensi muutamasta Euroopan maasta Thaimaahan. Näille lennoille piti erikseen hakea paikkaa ja ne olivat yleensä erittäin täynnä. Muuten ei olisi ollut väliä mutta Thaimaan kansalaisilta ei lennoille vaadittu negatiivista korkoa testiä vain maahan palaavilta ei-kansalaisilta. 

 

Syyskuun alussa kun kaupallisia lentoja alkoi olemaan tarjolla päätimme ottaa tavoitteeksi lokakuun lopun kotiin paluulle. Alkoi karanteenihotellin etsintä johon meillä oli tietyt kriteerit. Lennon varasimme Qatar Airwaysiltä ja totesimme että odotus kannatti sillä yhdensuuntaisen lennon hinta oli noin 1000€ halvempi per henkilö kuin mitä olisi ollut Thai Airwaysillä. Lokakuussa lähetimme COE(Certificate of Entry) hakemukset jotka tulivatkin yllättävän nopeaa hyväksyttynä takaisin. Matkaan päästiin 30.10, Bangkokkiin laskeuduttiin 31.10 josta alkoi 15 yön karanteeni hotellissa.

Karanteeni hotelliksi valitsimme Pullman Bangkok Hotel G sen monipuolisen ruokatarjonnan, ison huoneen ja parkettilattian mieheni allergian takia. Ajankuluksi latasin paljon elokuvia ja sarjoja varalta valmiiksi jos hotellin wifi olisi ollut huono. Lukulaitteeseen pari hyvää kirjaa. Rytmitin päivän ruokailun, oman kehon jumpan, ulkoilu tunnin ja ladattujen viihdykkeiden mukaan. Kaksi viikkoa vierähti nopeaa. Karanteenin aikana meiltä otettiin kaksi korona testiä, tämän lisäksi kuume mitattiin aamuin illoin.

Lensimme kotiin Ao Nangiin samana päivänä kuin karanteeni loppui. Elämä turistien puuttumassa kaupungissa oli aluksi epätodellista, siihen tottui kuitenkin nopeaa. Samaan aikaan kun toivoo elämän palaavan normaaliksi, hiljaisuudesta on myös nauttinut. Yleensä turistikohteissa oleva väen paljous puuttuu täysin. Saimme muun muassa nauttia kokonaisen tunnin Huay To vesiputouksesta ilman häiriötä. Phi Phi miniloma oli ihana!!

Kääntöpuolena taas on paikallisten epätoivo mistä elanto. Surullisena olen seurannut kuinka kauppoja ja ravintoloita toisensa perään on kadonnut katukuvasta. Itselleni tärkeän aiheen eli Soi koirien auttaminen on pitänyt kiireellisenä. Olen yksi WKS Temple Dogsien vapaaehtoisista ( https://wkstempledogs.com ) Enemmän ja enemmän pentueita dumpataan temppelille jonka koirista huolehdimme. Tämän lisäksi pyrimme sterilisoimaan kaupungin alueeelta kaikki narttu koirat ja siinä vasta hommaa piisaa. Katukuvassa näkyy myös todella paljon Soi koiria sekä kotikoiria jotka on hylätty alueelta poismuuton takia tai yksinkertaisesti koska ei ole varaa ruokkia lemmikkiä.

 

Minulla kuten monella muulla on peruuntunut suunniteltuja lomia. Maalis-huhtikuun vaihteessa meidän oli tarkoitus lomailla sukeltamassa Balilla kolmisen viikkoa, sen sijaan palasimme Suomeen. Toukokuun lopulla olisi ollut pitkään odotettu sukuni naisten loma Espanjan Kataloniassa. Kesäkuussa ystäväni Kaisan kanssa perinteinen shopping ja herkuttelu reissu Pariisiin. Loppukesään oli suunnitteilla matka ystävien kanssa Kreikan saaristoon. Syyskuun alussa paluu Thaimaahan ja lokakuussa Balille sukeltamaan. 

Matkoista käytetyt rahat on käytetty Ao Nangin kodin remontoimiseen. Kylpyhuoneet saivat kyytin, pihaa paranneltu ja nyt viimeisenä talo maalataan sekä samalla rakennetaan Karin sukellusyrityksen varustevarasto.

 

Odotamme positiivisin mielin maan aukeamista. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, huhtikuun alusta karanteeni lyhenee 11 yöhön ja suunnitteilla on rokotetuille 8 yön karanteeni. Heinäkuusta on suunnitteilla Phuketin saaren aukaisu rokotetuille jolloin karanteenia ei tarvitse tehdä. Saarelta ei tosin saa poistua jos oikein olen ymmärtänyt 8 yöhön mutta tämän jälkeen on vapaa matkustamaan maan sisällä.Tämän kokeilun onnistuessa aukaistaan syksyn aikana asteittain myös muu maa ja tavoitteena on olla tammikuun alusta olla täysin auki.

Kesäksi palaamme kuitenkin Suomeen. 

Favourite
picks