Raimo-koira muutti tropiikkiin

 

Nyt kun elämä on enemmän ja enemmän siirtynyt Thaimaahan seuraava askel oli koiramme Raimon muuttaminen meidän mukana. Aluksi minulta meni yöunet aivan kaiken muuttoon liittyvän kanssa! Eniten jännitti miten selvitään lennosta sillä Raimo on kääpiösnautseriksi isokokoinen kaveri joten ainoa vaihtoehto hänelle oli matkustaa lentokoneen ruumassa. Aloitimme harjoittelemaan lentolaatikossa olemista 1,5 kuukautta ennen lentoa herkkujen voimin. Annoimme hänelle kaikki ruuat laatikkoon ja aika nopeaa laatikosta tulikin mieluisa paikka meidän pikku karvapojalle. 

 

Samoihin aikoihin aloin tekemään Raimolle tuonti lupaa Thaimaahan. Vaadittavat dokumentit ovat(suora käännös Thaimaan viranomaisilta):

1. täytetty tuontilupa hakemus

2.kopio omistajan passin info-sivusta

3.todiste rokotuksista

  • raivotauti rokote vähintään 21 päivää ennen lähtöä. Raivotauti vapaista maista tuleva koira ei tarvitse raivotautirokotusta. (Eli Suomesta ei olisi tarvinnut olla mutta syy raivotautivapauteen onkin että aikalailla kaikki Suomessa asuvat koirat on rokotettu)
  • leptospiroosi rokote vähintään 21 päivää ennen lähtöä tai negatiivinen testitulos 30 päivää ennen matkaa täyttää myös vaatimuksen

4.värivalokuva eläimestä jossa kasvot tulee näkyä selkeästi

5.asiakirjat mistä selviää seuraavat asiat:

  • eläinten määrä ja laji
  • eläimen tiedot(rotu, sukupuoli, ikä, väritys, mikrosiru tiedot)
  • osoite lähtömaassa
  • osoite Thaimaassa
  • alustava saapumispäivä
  • lähtökenttä lähtömaassa
  • saapumis kenttä Thaimaassa

Huomioitavaa on että eläimen pitää olla myös rokotettu muita merkittäviä tartuntatauteja vastaan kuten penikkatauti, hepatiitti, parvovirus vähintään 21 päivää ennen lähtöä. Nämä rokotteet sekä raivotauti ovat Suomessa muutenkin vaadittavia. Thaimaa ei vaadi raivotautivasta- ainetestiä Suomesta tulevilta eläimiltä. Minä teetin sen kuitenkin sillä testin tekeminen Thaimaassa on hippasen hankalampaa kuin Suomessa, puhumattakaan huomattavasti kalliimpaa. 

 

Tuontilupa hakemus tulee lähettää sen kentän Livestockiin jonne saavutte(Suomen vastine Ruokavirastolle), Bangkokin sähköposti on qsap_bkk@dld.go.th ja Phuketin on qshk_hkt@dld.go.th . Perään suositellaan soittamaan ja vahvistamaan että hakemus on vastaanotetto. meidän tapauksessa minun thaimaalainen ystäväni soitti puolestani. Tuontilupa pitäisi tulla 7 arkipäivän kuluttua ja se on voimassa 60 päivää. Tuontilupa joka sinulle lähetetään on kopio ja saat maahan saavuttaessa alkuperäisen joka on hyvä pitää tallessa. Sen olemassaolo helpottaa eläimen vientiä pois maasta sekä seuraavan kerran maahan takaisin saavuttaessa. 

Ennen lähtöä tulee Suomessa käydä hakemassa virka eläinlääkäriltä virallinen englanninkielinen terveystodistus. Tämä vaaditaan nähtäväksi kun eläimelle tehdään rajatarkastus maahan saavuttaessa. Meidän tapauksessa rajatarkastus ja alkuperäinen tuontitodistus maksoi 600 thb jonka maksoin suoraan tarkastuksen tehneelle tullivirkailijalle. Kaiken kaikkiaan suhteellisen helppo prosessi.

 

No entäs se lento sitten jota jännitin kauheasti… Lensimme Qatar Airwaysillä sillä Finnair ei koronan takia, matkamme ajankohtana, ottanut eläimiä ollenkaan ruumaan. Olen erittäin tyytyväinen Qatarin palveluun. Lentokentällä yrityksen oma työntekijä kävi minun kanssani läpi mitä Dohassa välilaskun aikana tapahtuu ja rauhoitteli hermoilevaa crazy doggo mamaa että joka ikinen työntekijä prosessissa tietää miten toimia. Dohassa Raimo tosiaan ulkoilutettiin, lentolaatikko puhdistettiin ja vesiastioihin vaihdettiin vedet. Molemmilla lennoilla henkilökunta tiedotti minulle milloin Raimo on lastattu koneeseen  ja lennon aikana sain terveisiä kapteenilta että pojalla on kaikki hyvin. 

Phuketissa kenttätyöntekijöiden tuodessa Raimon minulle hän oli iloinen oma itsensä. Ihan kuin ei mitään lentoja olisi ollutkaan. Nälkä tietenkin oli mutta niin meidän karvapojalla tuppaa aina olla vaikka olisi juuri saanut ruokansa. 

Olen niin ylpeä meidän matka pojasta! 

Favourite
picks