Hurahdus Reformer pilatekseen

Tutustuin reformer pilatekseen pari vuotta sitten ystävän kehuttua lajia käytyään työpaikan virkistyspäivänä tunnilla. Kävin kokeilu tunnilla Bay Helsinki nimisellä salilla ja ihastuin täysin lajiin. Bayllä on eri tasoisia tunteja aloittelijoille sopivasta Alignista aina vaativaan Hardcore tuntiin. Aluksi tulee käydä kolme kertaa alkeistunnilla ja siitä edetä vaativimmille tunneille. Olen käynyt tunneilla aina ollessani Suomessa, Thaimaassa lähin reformer sali on meiltä yli 2h ajomatkan päässä Phuketin saarella joten olen sen sijaan käynyt joogassa.


Reformer pilates ja mattopilates ovat suhteellisen tuntemattomia lajeja suomessa vaikka lajeja on harrastettu pitkään meilläkin. Nyt on avautunut useampia reformer saleja pääkaupunkiseudulla ja toivon mukaan myös muualla maassa. 
Alunperin saksalainen Joseph Pilates kehitti 1900-luvun alussa matolla tehtävän harjoitussarjan. Hänen isänsä oli innokas voimistelija joka tutustutti poikansa jo nuorella iällä voimisteluun, kehon rakentamiseen sekä itsepuolustuslajeihin kuten jiu-jitsu ja nyrkkeily. Joseph muutti 1912 Englantiin missä hän hankki elantonsa ammatti nyrkkeilijänä, sirkustaiteilijana sekä opettamalla itsepuolustusta poliisi kouluissa ja Scotland Yardille. Ensimmäisen maailmansodan aikana Britannian viranomaiset internoivat Saksan kansalaiset Lancasterin linnaan. Siellä ollessaan Joseph opetti muille painia, itsepuolustusta ja alkoi kehittelemään kehonhallinta ohjelmaa nimeltä “Contrology”. Samoihin aikoihin hän kehitteli jousi vastuksiin perustuvat harjoittelu muodon. Joseph kehitteli elämänsä aikana Reformerin, Wunda Chairin, Ladder Barrelin, Cadillacin sekä joitakin muita laitteita perinteisen matto pilateksen lisäksi. 


Sodan jälkeen hän palasi Saksaan jossa jatkoi kehitystyötä tanssi ja voimailulajien ammattilaisten kanssa. Vuonna 1925 Pilates muutti Amerikkaan, laivamatkalla hän tapasi tulevan vaimonsa Claran. Yhdessä he perustivat kuntostudion jossa “Contrologyn” jalostus jatkui ja joka tänä päivänä tunnetaan pilateksena. Harjoituksissa keskityttiin hengittämiseen, lihasten hallintaan ja erityisesti keskivartalon hallintaan. Studiosta tuli pian suosittu paikallisten tanssi-ja esittävän taiteen piireissä jonka jälkeen asiakaskunta alkoi laajenemaan. Vaikka Joseph oli mies metodin takana tuli Clarasta todellinen opettaja ja hänen opastuksellaan koulutettiin uusia opettajia. Tämä koulutus jatkuu tänä päivänä ja tulee jatkumaan tulevaisuudessa. Joseph Pilateksen kuoleman jälkeen 1967 Contrologyä alettiin kutsumaan Pilates Metodina.


Minun onneni oli että ensimmäisellä tunnilla jonne menin opettajana oli Merika Sjöberg. Hän on upea opettaja ja suuri syy miksi jatkoin tunneilla käyntiä. Olen myös ottanut yksityistunteja Merikalta jotka auttoivat ymmärtämään hengitystekniikkaan ja coren hallintaa. Suunnitelmissa on nyt Suomi ajan aikana käydä 1-3 kertaa viikossa tunneilla aina silloin kun olemme Helsingissä. Mökkeily vähän voi häiritä harrastamista kesällä:D!

Favourite
picks