Thai kielen kurssi

Aloitimme Karin kanssa Thai kielen opinnot, vihdoin ja viimein. Oikein hävettää tunnustaa että en osaa kieltä perus kohteliaisuuksia enempää. Nyt siihen tulee muutos. Kari löysi meille sopivan online kurssin, 4 viikkoa 2 kertaa viikossa. Opettajana on Mallika Kauppinen ja hän on Mallikieli kielikoulun omistaja. Alkeiden hallintaan on 3 kurssin kokonaisuus ja nyt siis aloitimme Puhutaan Thaita 1-kurssin. Tarkoitus on ajan myötä käydä myös Puhutaan Thaita 2 & 3 kurssit. 


Vaikeinta on opetella toonit joita on viisi: keski, matala, laskeva, korkea ja nouseva. Toonit erottaa toisistaan vokaalin päällä olevasta tooni merkeistä. Jos sanaa ei äännetä oikealla toonilla se voi tarkoittaa jotain aivan muuta kuin mitä kuvittelit sanovasi. Esimerkiksi *maa* keski-toonilla tarkoittaa tulla ja nousevalla-toonilla *maa* tarkoittaa koiraa. Tähän vielä lisätään foneettiset symbolit jotka edustavat thain konsonanttien, vokaalien ja toonien äänteitä. Kun olet opetellut nämä kaikki on sanojen ääntäminen helpompaa. 

Kielioppi taas ei ole niin vaikeaa ja monimutkaista sillä thain kielessä ei ole aikamuotoja. Kun suomeksi sanotaan ‘Minä join eilen viiniä’, thaiksi sanotaan ‘Minä juoda viiniä eilen’. Myöskään verbin persoonapronominia ei käytetä vaan sanotaan ‘Minä juoda. Sinä juoda. Me juoda.’ Lisäksi kysymyssanat ovat yleensä lauseen lopussa. Esimerkiksi ‘Menetkö sinä kotiin?’ sanotaan thain kielellä ‘Sinä kotiin menet?’.


Nyt kahden ensimmäisen oppitunnin aikana olemme harjoitelleet konsonanttien ja vokaalien ääntämistä sekä tooneja. Perus kohteliaisuuksien sanastoa joka on jo karttunut hyvin. Tarkoitus on syksyllä kun palaan Thaimaahan yllättää paikalliset ystäväni osaamalla muutakin kuin ‘Sawàtdii khâ’ eli tervehtiä.

Favourite
picks